Dinsdag 27 Januari

Last update03:33:16 PM GMT

Oekraïne / Politiek nieuws

Nieuws over Oekraïne, politiek nieuws uit Nederland of Oost Europa en opmerkelijk nieuws over Nederland of Oekraïne

Vrachtauto's vast aan Oekraïense grens

  • PDF

Bron: Nu.nl

 

KIEV/BOEDAPEST - Ongeveer veertig Nederlandse vrachtwagens met onder meer bloemen en planten staan vast bij diverse grensovergangen van Oekraïne.Dat hebben bronnen binnen de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijproducten (VGB) en de Nederlandse ambassade in Kiev donderdag bevestigd.Oekraïne, dat lid is van de Wereldhandelsorganisatie (WHO) en de importbelasting moet verlagen, zou druk uitoefenen op de Nederlandse handelaren om hun facturen te verhogen. Hierdoor zou het land dus alsnog dezelfde bedragen binnenhalen. Maar daardoor worden Nederlandse bloemen te duur en zijn ze moeilijker te verkopen in Oekraïne.

 

Bezorgdheid
De kwestie komt in een periode van grote bezorgdheid over corruptie in Oekraïne, vooral in het betreffende grensgebied. De Nederlandse ambassade zegt de zaak te onderzoeken en heeft om opheldering gevraagd bij de autoriteiten.Nederland is een van de belangrijkste exporteurs van tuinbouwproducten ter wereld. Naar Oekraïne exporteerde Nederland vorig jaar voor 25 miljoen euro aan bloemen en planten.

Importeurs
Volgens de VGB dreigt voor de betrokken exporteurs een zware schadepost. ''Uit onze achterban horen wij ook dat veel importeurs in Oekraïne niet meer bestellen, omdat zij ervan uitgaan dat de bloemen en planten toch niet op tijd of in slechte staat arriveren",' zegt VGB-directeur Robert Roodenburg in een verklaring.De autoriteiten in Oekraïne hebben officieel nog niet gereageerd. Media in Oekraïne meldden alleen dat deze week een minibus uit Nederland werd aangehouden. De chauffeur zou onder meer voor ongeveer 10.500 euro aan bloembollen en koffie uit Nederland hebben willen smokkelen via de grens met Hongarije.© ANP

Laatst aangepast op donderdag 19 augustus 2010 17:57

President Oekraïne 'smokkelt' drugs

  • PDF

Bron: Telegraaf.nl

KIEV -  De Oekraïense president Viktor Janoekovitsj heeft donderdag cocaïne en marihuana meegenomen naar een vergadering, om aan te tonen dat de verslavende middelen te makkelijk te krijgen zijn. De actie van de president was live op televisie te volgen.

Volgens Janoekovitsj doen de ambtenaren in Oekraïne te weinig tegen de illegale drugshandel. „Ik beschouw de inzet van de veiligheidsdiensten om dit kwaad uit te roeien als onvoldoende en misschien wel crimineel”, zei hij boos. Om zijn verhaal kracht bij te zetten toonde hij reageerbuisjes vol drugs aan zijn toehoorders.

De partij van de voormalige premier Julia Timosjenko, aartsrivaal van Janoekovitsj, repte meteen over strafbare feiten. „Als Janoekovitsj drugs heeft meegenomen, dan kan hij tien jaar cel krijgen voor distributie”, aldus een woordvoerder.

Of er echt drugs in de reageerbuizen zat, kan niet meer worden gecontroleerd. Medewerkers van de president hebben de drugs verbrand.

Europarlement: 500 mln euro voor Oekraïne

  • PDF

Bron: Telegraaf.nl

STRAATSBURG (AFN) -  Het Europees Parlement heeft dinsdag ingestemd met een EU-lening van 500 miljoen euro voor het noodlijdende Oekraïne. "Oekraïne is een nauwe strategische partner van de Europese Unie", motiveerde Europarlementsvoorzitter Jerzy Buzek uit Polen. Zo lopen cruciale Russische gasleidingen door Oekraïne naar Europa.

De lening beloopt maximaal vijftien jaar en is bedoeld om Oekraïne te helpen uit de schuldencrisis te komen. De parlementsvoorzitter roept Oekraïne op stevige hervormingen door te voeren om economisch stabieler te worden.

Laatst aangepast op dinsdag 22 juni 2010 13:06

Medvedev brengt eerste bezoek aan Oekraïne

  • PDF

Bron: telegraaf.nl

AMSTERDAM -  De Russische president Dimitri Medvedev is maandag begonnen aan een tweedaags bezoek aan Oekraïne. Het is het eerste officiele bezoek van Medvedev aan de voormalige Sovjetstaat sinds zijn aantreden in 2008.

De betrekkingen tussen de twee landen zijn sterk verbeterd sinds het aantreden van Viktor Janoekovitsj als nieuwe president van Oekraïne in februari. Zo verlengde Janoekovitsj het contract voor de Russische marine in de Oekraïense haven Sebastopol voor goedkoper gas, wat hem felle kritiek van de oppositie opleverde.

Maandag bezoekt de Russische president een herdenking voor de slachtoffers van de hongersnood in het toenmalige Sovjetland. Daardoor kwamen in 1932-1933 miljoenen mensen om het leven. Medvedevs aanwezigheid is opvallend, omdat de vorige president Viktor Joesjtsjenko tot woede van Rusland internationaal ervoor pleitte dat de dood van zoveel mensen als genocide zou worden erkend. Sovjetleider Jozef Stalin zou de hongersnood veroorzaakt hebben door economische strafmaatregelen. Janoekovitsj heeft de lijn van zijn voorganger niet voortgezet.

Janoekovitsj en Medvedev zullen de komende dagen naar verwachting overeenkomsten ondertekenen voor nucleaire samenwerking, de ontwikkeling van vliegtuigen en het opnieuw vastleggen van de grenzen. Ook zullen de leiders van de twee landen waarschijnlijk spreken over gasleveranties en Europese veiligheid.

Justitie onderzoekt rel parlement Oekraïne

  • PDF

Bron: telegraaf.nl

KIEV -  Justitie in Oekraïne is een strafrechtelijk onderzoek begonnen naar de onlusten dinsdag in het parlement van het Oost-Europese land. Dat hebben aanklagers in Oekraïne donderdag laten weten.

Een debat in het parlement van Oekraïne draaide uit op een grote schermutseling. Woedende oppositieleden gooiden eieren naar de parlementsvoorzitter, die zich moest verschuilen achter paraplu's. Steen des aanstoots is een verdrag dat de nieuwe president Viktor Janoekovitsj vorige week heeft gesloten met Rusland. Moskou mag een marinebasis op het Oekraïense schiereiland de Krim tot 2042 blijven huren. Ondanks de onrust stemde het parlement dinsdag in met het akkoord.

De nationalistische en prowesterse oppositiepartijen willen de 16.000 Russische militairen en tientallen aftandse marineschepen weg hebben.

Recente forumdiscussies

  • Geen berichten om weer te geven.

Contact us

  • Email: webmaster@ua-couples.org

Bronnen: Nieuws op deze website komt van de Nederlandstalige dagbladen en vakbladen zoals Nu.nl, Telegraaf, Volkskrant etc.